Wat is een kalknagel?

Veelvoorkomende oorzaken

Schimmels zijn micro-organismes die geen zonlicht nodig hebben om te overleven. Schimmels groeien vooral in warme, vochtige omgevingen, waaronder douches en zwembaden. Ze dringen gemakkelijk de huid in via kleine onzichtbare sneetjes of via de huid tussen de nagel en het nagelbed.

Feiten

  • Meestal is de ‘dermatophytes’ schimmelgroep de oorzaak van kalknagels. Echter kunnen ook andere type schimmels kalknagels veroorzaken.
  • Veelvoorkomende nagelinfectie.
  • Meer dan 10% van de bevolking heeft last van kalknagels**.
  • Komt vaker voor op de teennagels dan op vingernagels.
  • Kalknagels kunnen vaak terug komen.

**Ghannoum M, Isham N (2014) Fungal Nail Infections (Onychomycosis): A Never-Ending Story? PLoS Pathog 10(6): e1004105. doi:10.1371/journal.ppat. 1004105

Nail fungus foot

Risico factoren

Werken in een warme en vochtige omgeving, het dragen van sokken en schoenen, waardoor de voeten geen ventilatie hebben, op blote voeten lopen in vochtige openbare plekken (zwembaden, sportscholen, kleedruimtes etc.).

Moeten kalknagels behandeld worden?

Deze veelvoorkomende, onaantrekkelijke infectie kan pijn en ongemak veroorzaken die fysieke beperkingen met zich mee kan dragen. Behandel kalk- en schimmelnagels zo snel mogelijk om verspreiding te voorkomen.

Hands and feet nails
Hand and feet nails

Hoe kun je kalknagels behandelen?

De verschillende eigenschappen van allerlei soorten schimmels maken het erg moeilijk om kalknagels te diagnosticeren, zelfs voor artsen.

Voor het behandelen van kalk-en schimmelnagels biedt Wartner effectieve medische hulpmiddelen aan. De bewezen formules behandelen de kalknagel, verminderen verkleuring van de nagel en voorkomen verspreiding van een nieuwe infectie.