Veel gestelde vragen

Algemene informatie

Wat is een medisch hulpmiddel? Wat is het verschil met een medicijn?
Een medisch hulpmiddel is een product dat op of in het menselijk lichaam werkt. Het is gericht op de preventie, diagnose, bewaking, behandeling of verlichting van ziekten. Het belangrijkste verschil ten opzichte van traditionele medicijnen is dat een medisch hulpmiddel in de eerste plaats mechanisch werkt en niet farmacologisch. Anders gezegd: het werkt naast of met uw lichaam zonder de chemie van de menselijke cellen te beïnvloeden. Medische hulpmiddelen worden tegenwoordig gebruikt voor het behandelen en verlichten van veel ziekten.
Hoe zien gewone wratten en voetwratten eruit?
Gewone wratten zien er uit als een knobbeltje op het oppervlak van de huid. Ze zijn te herkennen aan het ruwe, bloemkoolachtige oppervlak. Ze komen vooral voor op handen, knieën en ellebogen. Voetwratten zijn te vergelijken met gewone wratten, maar komen vooral op de voetzolen, hielen of tenen voor. Ze zijn vaak platter en doen meestal pijn door druk bij het lopen.  
Zijn er nog andere soorten wratten?
Ja, naast de gewone wrat zijn er ook nog andere soorten wratten. Ze worden ingedeeld naar vorm, locatie en type humaan pappilomavirus. Deze omvatten: Gewone wratten (Verruca vulgaris): dit zijn kleine, huidkleurige knobbeltjes met een ruw oppervlak. Ze komen alleen maar ook in groepen voor en ze kunnen soms behoorlijk groot zijn. Ze zitten meestal op de handen, maar kunnen overal voorkomen. Meestal zijn ze relatief eenvoudig te behandelen. Plantar wrat (Verruca plantaris): voetwratten zijn doorgaans groter dan gewone wratten en platter door de druk op de voetzool tijdens het lopen. Ze zijn vaak pijnlijk en lastig te behandelen. Ze ontwikkelen zich vaak onder drukpunten, zoals de hiel of de bal van de voet. Voetwratten hebben vaak kleine zwarte stipjes in het midden. Deze stipjes worden veroorzaakt door bloedingen in de wrat als gevolg van het staan en wandelen op de wrat. Platte wratten (Verruca plana): dit zijn kleine, gladde, huidkleurige wratten die in grote aantallen kunnen optreden. Ze kunnen overal voorkomen, maar vooral in het gezicht, nek, handen, polsen en knieën. Ze worden vaak niet als zodanig herkend, vooral niet in het gezicht. Meestal komen ze in lijnen voor, zoals bij een kras of vergelijkbare verwondingen. Draadvormige wrat (Verruca filiformis): dit zijn draad- of vingervormige wratten. Ze komen meestal in het gezicht voor, met name bij de oogleden en lippen. Genitale wratten (Condyloma acuminatum, Verruca acuminata): deze wratten komen rond de anus en/of genitaliën voor. Mozaïekwrat: een verzameling van kleine wratten, meestal op de handen of voetzolen. Nagelbed wrat: een bloemkoolachtige groepering van wratten rond de nagels. N.B. GEBRUIK WARTNER 2E GENERATIE2 UITSLUITEND VOOR DE BEHANDELING VAN GEWONE WRATTEN (VOOR HANDEN EN VOETEN).  
Wat moet ik doen als ik niet zeker ben of een knobbeltje een wrat is of niet?
Raadpleeg altijd uw arts als u niet zeker bent of de aandoening een wrat is.